“Mij heb je niet zo snel op de kast hoor!”

De afgelopen tijd heb ik veel gewerkt rond het thema grenzen stellen. Met verschillende doelgroepen: jong en net startend als professional of nog studerend, mensen met jarenlange ervaring, mannen en vrouwen, van techneuten tot professionals in de zorg.

Nogal uiteenlopende groepen dus.Wat opviel is dat de meeste mensen dat grenzen stellen knap lastig vinden.

Sommige mensen weten niet goed waar hun grens ligt, dus dan kun je die ook niet goed aangeven. Daar zijn dan weer oefeningen voor om te ervaren waar die ligt. En dat is voor iedereen anders. De een is sneller geraakt dan de ander en dat is zoals het is.

”Och, ik heb wel eens erger gehoord” of ”mij krijgen ze niet zo snel boos hoor” zijn opmerkingen die ik regelmatig hoor tijdens trainingen.

Als het gaat om professionele communicatie, is het uiteraard goed om te weten waar jouw grens ligt, tegelijkertijd is het niet zo interessant ”hoeveel je kunt hebben”. Zodra je gesprekspartner het niet meer over het gespreksonderwerp heeft en persoonlijk gaat worden, heb jij als professional een grens te stellen. Misschien lig je er niet wakker van als de ander een opmerking maakt over je uiterlijk of je uitmaakt voor prutser. Prima, maar het hoort niet. En als je geen grens stelt en de ander de keuze biedt (het gesprek voortzetten over het onderwerp dus zonder beledigingen etc. of het gesprek beëindigen), kan die ander heel makkelijk een schepje er bovenop doen en overgaan tot schelden en dreigen. En dan zit je in categorie D (ABCD model) en dat wil je niet..

Door tijdig grenzen te stellen weet die ander waar hij aan toe is, namelijk dat jij je niet alles laat zeggen en dat het gesprek wordt beëindigd als hij doorgaat. Belangrijk om die ander de keuze te bieden, het is dan echt aan hem. Misschien kiest hij eieren voor z’n geld en draait hij alsnog bij. Gebeurt dat niet, houd je dan aan je woord en beëindig het gesprek.

Uiteindelijk moet je werk immers ook leuk blijven. Als je je grenzen niet goed aangeeft, kan het van kwaad tot erger gaan en loop je kans veel vervelende gesprekken te voeren. Het is juist een kwestie van goed voor jezelf zorgen wanneer je tijdig grenzen stelt. Zodat je jezelf in de spiegel kunt aankijken en weet dat je voor jezelf bent opgekomen. Want als je dat te weinig doet, zul je uiteindelijk steeds minder kunnen hebben..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *