Het grote misverstand over assertiviteit

Onder de verschillende soorten communicatietrainingen die er zijn, is de assertiviteitstraining een speciale. Elke trainer weet dat een assertiviteitstraining verkopen, zeker een open inschrijving, niet makkelijk is. Het klinkt gewoon niet aantrekkelijk en er bestaan nou eenmaal wat oordelen over dit onderwerp. Want als je een assertiviteitstraining gaat doen, heb je dat dus blijkbaar nodig. En wat zegt dat over je? Of beter gezegd: wat vinden anderen dat dit over jou zegt?

”Assertiviteitstraining is voor watjes” is zo’n oordeel. ”Dat heb ik niet nodig, als ik het ergens niet mee eens ben, dan zullen ze het weten ook!” is een ander voorbeeld van een totaal verkeerd beeld van assertiviteit.

Mensen die wel wat extra assertiviteit kunnen gebruiken, zijn natuurlijk geen watjes. En sommige mensen die menen dat ze geen assertiviteitstraining nodig hebben, zouden er wellicht juist baat bij hebben.

Want er bestaan de nodige misverstanden over assertiviteit. Getuige van wat ik om me heen zie en hoor, concludeer ik dat velen zichzelf bestempelen als assertief terwijl ze toch echt ronduit agressief zijn in hun gedrag.

Het is namelijk heel simpel: assertiviteit betekent dat je in staat bent om adequaat voor jezelf op te komen. Je kunt je mening en je gevoelens en gedachten uiten met respect voor je eigen grenzen en die van (de) ander(en).

Als je sub-assertief bent, heb je moeite om voor jezelf op te komen. Je houdt veel rekening met anderen en wat zij eventueel denken en vinden. Meer dan met jezelf en wat voor jou belangrijk en nodig is. Je gaat over je eigen grenzen en laat anderen over je grenzen gaan.

Wanneer je goed aan je eigen belangen denkt en voor jezelf opkomt, je mening geeft en je gevoelens en gedachten uit, zonder daarbij rekening te houden met anderen en hun grenzen en enkel aan jezelf denkt, dan vertoon je agressief gedrag.

En dat kom je vandaag de dag helaas maar al te vaak tegen. Menig trainingsacteur verdient zijn geld met agressietrainingen, die je overigens in allerlei soorten en maten hebt. Wat in elk geval aan bod zou moeten komen in zo’n training is de vraag: wat versta je onder agressief gedrag? Want niet alleen zijn daar de meningen over verdeeld, de grens is aardig verschoven de afgelopen jaren. Het begrip assertiviteit is flink opgerekt.

Ik las jaren geleden eens dat uit een onderzoek onder ouders bleek dat wat zij het allerbelangrijkste vinden qua opvoeding, is dat ze hun kinderen op voeden tot assertieve volwassenen zodat deze in staat zijn om goed te functioneren in onze harde, veeleisende maatschappij.

Nou, dat is merkbaar. Of het gelukt is, is een tweede…Dat wil zeggen: deze generatie jongvolwassenen, want dat zijn ze inmiddels, vertonen in elk geval geen sub-assertief gedrag. Vraag maar aan docenten. Die kunnen beamen dat de meeste scholieren en studenten goed op de hoogte zijn van hun rechten en hun mondje (iets te) goed kunnen roeren, meer dan zo’n 25 jaar geleden.

En dit geldt niet alleen voor deze groep, het lijkt tegenwoordig de norm te zijn om maar vooral direct te reageren en van je af te blaffen. Onder het mom van: wat zijn we toch lekker assertief.

Nou, nee hoor.

We begrijpen de term assertiviteit gewoon verkeerd. Of misbruiken het zelfs in bepaalde gevallen. Steeds meer naar mijn idee.

Soms denk ik wel eens: misschien moeten we andere trainingen gaan geven. En misschien hebben we de verkeerde mensen in onze trainingen.

Want de mensen die van nature niet assertief zijn, krijgen maar al te vaak een negatief stempel. Bescheidenheid en introversie bijvoorbeeld worden nog steeds gezien als minpunten. Onterecht naar mijn mening: ik beschouw het als mooie eigenschappen die zwaar onderschat worden en waar we als samenleving meer van kunnen gebruiken.. en waar sommige mensen die menen o zo assertief te zijn en wat neerkijken op de minder assertieve medemens, nog wat van kunnen leren.

Uiteraard weet ik dat dit zo niet werkt, dat je die mensen niet in je training krijgt. Het lijkt me wel de hoogste tijd voor een andere kijk op en een herwaardering van deze begrippen. En het lijkt me wenselijk om dit misverstand over assertiviteit uit de wereld te helpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *