Experimenterend leren

learning by...

In januari schreef ik mijn eerste bericht en dat ging over het verlaten van je comfortzone. En ook over het verlaten van mijn comfortzone. Nou, dat heb ik regelmatig gedaan het afgelopen jaar. Ik heb nieuwe dingen uitgeprobeerd, ik heb succes gehad, ik heb geleerd, ik ben op mijn snufferd gegaan en ben weer opgestaan. En heb het opnieuw geprobeerd. Want soms moet je het gewoon opnieuw proberen, maar dan net even anders aanpakken.

Net als de deelnemers die ik het afgelopen jaar heb ontmoet in al die trainingen en assessments die ik weer heb mogen doen. Die aanvankelijk  tijdens de simulatie vaak precies in hun valkuil stappen terwijl ze dat nu juist wilden vermijden. En die met hun gedrag een reactie oproepen die ze zo vaak krijgen. En niet willen.

Daarna volgt de stap om het eens anders te doen. Dat gaat de een wat makkelijker af dan de ander. Wij mensen zijn immers gewoontedieren dus om het dan ineens anders te doen is best eng. We houden graag vast aan wat we kennen. We willen graag alles onder controle houden en we willen het graag goed doen. En dan moet je die controle ineens loslaten….ach ja, niets menselijks is ons vreemd!

 

leren

 

Maar als dat dan lukt, het loslaten van die controle, het gevoel het goed te moeten doen loslaten en eens iets anders te proberen, hoe moeilijk dat ook is en hoe ongemakkelijk dat ook voelt, dan ontstaan vaak mooie dingen. Daar ben ik al vaak getuige van geweest en dat is geweldig om te zien. Ik zie mensen soms enorme stappen zetten. Iets waar ze al jaren mee worstelen, lukt dan ineens wel, omdat ze zich bewust zijn geworden van hun gedrag en vervolgens bewust ander gedrag inzetten. En daarmee dus enorm uit hun comfortzone gaan, maar na afloop blij zijn dat ze dat hebben gedaan.

En dat gevoel herken ik maar al te goed. Want hoe spannend de stap ook is, het is de moeite waard. Na afloop wil je niet meer terug. En dat is voor mijzelf een reminder. Als ik te lang dingen doe die heel erg in mijn comfortzone liggen, begint het te schuren. En dus ga ik ook in het nieuwe jaar weer allerlei nieuwe, spannende, enge dingen doen. Ik ben namelijk nog lang niet uitgeleerd. En jij?

Fijne feestdagen!

 

jump-comfortzone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *